Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΙ

“Δεν πρέπει να μείνει ένα απομονωμένο γεγονός, αλλά να αποτελέσει την πρώτη πέτρα σε μια γέφυρα που θα φέρει πιο κοντά τις δύο όχθες. Εμείς, στην Τουρκία φιλοξενούμε χριστιανούς διαφορετικών χριστιανικών παραδόσεων. Θα φέρουμε στο Μπάρι τον πλούτο ενός πλουραλιστικού χριστιανισμού, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ενότητας στη διαφορετικότητα, χάρη στις σχέσεις και στους δεσμούς αλληλεγγύης που αναπτύσσουμε ”. Με αυτά τα λόγια ο Βικάριος Ανατολίας από το 2015 και Πρόεδρος της Κάριτας Τουρκίας Σεβασμιότατος Paolo Bizzeti αναφέρθηκε στην παρουσία του, ως εκπρόσωπος της Καθολικής κοινότητας της διπλανής μας χώρας, στη συνάντηση των Ιεραρχών της Μεσογείου, που έχει συγκαλέσει η Ιταλική Ιερά Σύνοδος, 19-23 Φεβρουαρίου, στο Μπάρι.
Ο Σεβασμιότατος συνέχισε “ Ο Πάπας μάς έχει ζητήσει να μη μεμψιμοιρούμε για τα πράγματα που δεν πάνε καλά, ούτε να συζητούμε άσκοπα, αλλά να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα είναι χρήσιμες για να επιλυθούν προβλήματα.
Η περιοχή της Μεσογείου είναι καθρέπτης των προβλημάτων επειδή ενώνει Ασία, Αφρική και Ευρώπη... Οι χριστιανοί πρόσφυγες είναι πολύ περισσότεροι των μόνιμων καθολικών στην Τουρκία. Αλλά δεν έχουμε δυνατότητα να ανοίξουμε χώρους λατρείας, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία ή χώρους συναντήσεις νέων. Η λατινική καθολική εκκλησία δεν είναι αποδεκτή θρησκεία, γιατί, κατά τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, αναγνωρίζονται μόνο η ελληνορθόδοξη, η αρμενική και η εβραϊκή, επομένως μόνο με άδεια Αστυνομίας, που δίνεται δύσκολα, μπορούμε να παρέμβουμε. Πρέπει να εξετασθεί η αλλαγή της Συνθήκης αυτής. Η Τουρκία είναι σύνολο πολιτισμών, θρησκειών, εθνών και λαών, γι` αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία στην κατεύθυνση σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων ”.
Ο ιταλός ( από τη Φλωρεντία, αλλά με μακρά εκκλησιαστική θητεία στη Πάδοβα ) ιεράρχης, διάδοχος του δολοφονηθέντα, την 3-8-2010 στο Ισκέντερουμ Luigi Padovese, εξέφρασε την πικρία του για την άγνοια των ευρωπαίων καθολικών για τη σύγχρονη καθολική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής “ Πολλοί έρχονται να δουν μόνο τα εκκλησιαστικά μνημεία, αγνοούν τα προβλήματα των ιστορικών αλλά πάντα ζωντανών εκκλησιών της Ανατολής. Χιλιάδες πρόσφυγες ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους έχουν παραμείνει πιστοί στο Χριστό. Κάποτε μια πρόσφυγας είπε σε ιταλική αντιπροσωπεία << έχετε χάσει την αίσθηση του θησαυρού που ζείτε Εμείς έχουμε συνείδηση μέσα στις δυσκολίες που ζούμε και ανακαλύπτουμε στο Χριστό την αληθινή ομορφιά και το θησαυρό του Χριστιανισμού >> Επιπλέον να θυμίσω ότι στην Ανατολή συνυπάρχουν, εντός διαφορετικών παραδόσεων της Καθολικής Εκκλησίας, έγγαμος και άγαμος κλήρος, χωρίς εμφανή προβλήματα ”.

Πληροφόρηση και φωτογραφία Σεβασμιοτάτου Paolo Bizzeti από Πρακτορείο Sir

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos