Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΑΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ

Μια πολλή σημαντική καταγγελία έγινε σε ομιλία του Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Κύπρου κ. Μιχαήλ Γαβριηλίδη, την 10-2-2020, στην Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μετά την κατάληψη του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, το 1974, έχουν κλαπεί και πουληθεί στο εξωτερικό πάνω από 16.000 πρωτοχριστιανικά έργα ( εικόνες, μωσαϊκά κ.α.). Ακόμα και στο Κιότο της Ιαπωνίας έχουν βρεθεί κλαπέντα έργα και γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού.
Ο ομιλητής ανέφερε ότι η παγκόσμια αρχαιοκαπηλία έχει “τζίρο” άνω των 10 δις ευρώ, ότι η παράνομη διακίνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρείται πλέον διεθνές έγκλημα και έχει σπρώξει πολλούς διεθνείς φορείς και οργανισμούς ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Interpol, Europol, Unesco... ) να συνεργάζονται για την καταπολέμησή της.
Η παγκόσμια κοινή γνώμη δείχνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μετά τις καταστροφές στην Παλμύρα της Συρίας από τους τζιχαντιστές και ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, είναι η Συρία, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Κύπρος.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Orthodoxes Times

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos