Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Πανελλήνιο επιμορφωτικό σεμινάριο εμψυχωτών καθολικής νεολαίας

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το επιμορφωτικό σεμινάριο εμψυχωτών νεολαίας όλων των εκκλησιαστικών επαρχιών που απαρτίζουν την τοπική μας Εκκλησία στην Ελλάδα. Το σεμινάριο έγινε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 στους χώρους της Εξαρχίας της Αρμενοκαθολικής Εκκλησίας Ελλάδος στην Αθήνα.

Αρκετά επιτυχημένο το χαρακτηρίζει ο αριθμός των εμψυχωτών, από τουλάχιστον 6 διαφορετικές χώρες, που υπηρετούν τις τοπικές μας εκκλησίες, οι εισηγήσεις των καταξιωμένων ομιλητών,  η πνευματική τροφή που πήραν οι συμμετέχοντες εμψυχωτές καθώς και το καλό κλίμα που υπήρξε μεταξύ των εμψυχωτών και το κλίμα αδελφοσύνης που αναπτύχθηκε.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 50 εμψυχωτές από ενορίες της Σύρου, της Τήνου, της Κέρκυρας, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης καθώς και της Αθήνας. Εμψυχωτές που όπως έχει ήδη αναφερθεί, με διαφορετική κουλτούρα, κυρίως λόγο της  πολυεθνικότητας των Καθολικών στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν ήταν πρόβλημα καθώς απεικόνιζε την ομορφιά της μικρής χριστιανικής κοινότητας, που την ενώνει η πίστη στον Χριστό.

Το θέμα του σεμιναρίου ήταν εμπνευσμένο από την μετασυνοδική αποστολική παραίνεση του Αγίου Πατέρα «ο Χριστός Ζει», η οποία αναφέρεται στους νέους. Χωρίστηκε σε τρεις εισηγήσεις και σε εργασία σε ομάδες . Ο πρώτος εισηγητής, ο π. Γεώργιος Ντάγκας, εφημέριος του Αγίου Ανδρέα, Καθολικής Εκκλησίας Πατρών, παρουσίασε την αποστολική παραίνεση, την έμπνευση αυτής και περιληπτικά μας ένταξε στο θέμα όλου του σεμιναρίου. Η δεύτερη εισήγηση, έγινε από το π. Νικόλαο Ρούσσο, εφημέριο Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης, που έκανε ειδική αναφορά για τον ρόλο, τα χαρακτηριστικά και τα χαρίσματα ενός εμψυχωτή νεολαίας για να ακολουθήσει η τρίτη και τελευταία εισήγηση, από τον π. Javier Perez Victoria, υπεφημέριο Αγίου Ιωάννη Ψυχικού,  πάνω στην κλήση του εμψυχωτή, ως προσωπικό κάλεσμα του Θεού προς έναν νέο καθώς και στην διάκριση του νέου για να καταλάβει ότι ο Θεός τον καλεί στην υπηρεσία του από τον ρόλο του εμψυχωτή, και γενικότερα στην πνευματική ζωή του εμψυχωτή. Μετά από κάθε εισήγηση υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο που σε μικρές ομάδες απαντήθηκε, ανταλλάχτηκαν απόψεις και βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση του θέματος καθώς και στην προσωπική πνευματική καλλιέργεια του κάθε εμψυχωτή, να πάει τις σκέψεις του «πιο βαθειά».

Στο σεμινάριο παραβρέθηκε και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, όπου οι εμψυχωτές είχαν την ευκαιρία για μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί του. Μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους με εκείνον καθώς και του απεύθυναν ερωτήσεις σχετικές με την θεματολογία. Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να δείξει την χαρά του για την διεξαγωγή αυτής της διημερίδας  καθώς και να απευθύνει τις δικές του σκέψεις για την μετασυνοδική αποστολική παραίνεση «ο Χριστός ζει» προς τους νέους εμψυχωτές.

Το σεμινάριο έφτασε στο τέλος του την Κυριακή το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συλλειτούργησαν ιερείς από την Ελλάδα καθώς και ο Έξαρχος Αρμενορύθμων καθολικών εν Ελλάδι, π. Ιωσήφ Μπαζαζιάν. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Έξαρχος π. Ιωσήφ, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος κάλεσε τους εμψυχωτές και με την σύμφωνη γνώμη των και τους απέστειλε με επισημότητα να είναι κατηχητές των νέων ανά την Ελλάδα στις τοπικές Εκκλησίες που ανήκουν.

Τέλος θα ήταν λάθος στο άρθρο αυτό να μην αναφερθεί και η φιλοξενία την Καθολικής Αρμενόρυθμης Εκκλησίας και όλων των μελών της καθώς και μιας ομάδας προσφύγων  όπου φιλοξενείτε στους χώρους αυτούς καθώς και τα συγχαρητήρια για την προετοιμασία και την διεξαγωγή του σεμιναρίου από την Συνοδική επιτροπή νεολαίας και κλήσεων που μέσα από δυσκολίες κατάφεραν να διεξαχθή η διημερίδα με τόση επιτυχία.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos