Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

52 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ “ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΙΓΙΔΙΟΥ”

Το μακρινό 1968, ενώ οι φοιτητικές αναταραχές στην Ευρώπη ήταν στο απόγειο και οι αποφάσεις της Β΄ Συνόδου του Βατικανού προσπαθούσαν να δώσουν νέο δυναμισμό στην Καθολική Εκκλησία, μια ομάδα καθολικών φοιτητών, με κυρίαρχη προσωπικότητα τον 20χρονο τότε Andrea Riccardi, άρχισαν να συγκεντρώνονται για να βιώσουν, με κοινή προσευχή και προσφορά κοινωνικού έργου, καλύτερα την πίστη τους. Αποφάσισαν να μην ασχοληθούν άμεσα ή έμμεσα με την πολιτική, όπως το, επίσης την ίδια εποχή αναπτυσσόμενο, καθολικό κίνημα “ Κοινωνία και Απελευθέρωση ”. Λίγα χρόνια αργότερα. το Βικαριάτο της Ρώμης τους παραχώρησε ως έδρα το πρώην καρμηλητικό μοναστήρι και τη εκκλησία του Αγίου Αιγιδίου, απ` όπου έλαβαν το τελικό τους όνομα. Το 1986 η Αγία Έδρα αναγνώρισε την Κοινότητα ως Διεθνή Καθολική Οργάνωση Ποντιφικού Δικαίου
Η Κοινότητα ανέπτυξε δράση ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου διακρίθηκε για τις ειρηνευτικές της πρωτοβουλίες, μεταξύ εμπόλεμων κρατών και για τα προγράμματά της κατά του AIDS. Σιγά σιγά προσέλκυσε πολλούς φοιτητές και νέους επιστήμονες, που ήθελαν να διαθέσουν ελεύθερο χρόνο για το πλησίον και ήταν πάντα στο πλευρό της Αγίας Έδρας, ανεξαρτήτως Παπών, για την υλοποίηση έργων για τους φτωχούς κα έτους αποκλεισμένους της κοινωνίας. Ο χαρισματικός ηγέτης της, μετέπειτα πανεπιστημιακός καθηγητής, έχει ήδη παραδώσει τη θέση του Προέδρου της Κοινότητας, στον Marco Impagliazzo, o οποίος το Δεκέμβριο 2019 επανεκλέχθηκε για νέα 5ετή θητεία. Oλα τα μέλη της Κοινότητας βιοπορίζονται από τις προσωπικές του εργασίες και είναι εθελοντές.
Πλέον έχει παραρτήματα σε 73 χώρες ( 23 στην Ευρώπη, 29 στην Αφρική, 7 στη Ασία, 14 σε Βόρεια και Νότια Αμερική ) και πάνω από 50.000 μέλη
Το Σάββατο 8-2-2020 στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, στη Ρώμη, πολλές εκατοντάδες ιταλοί και μετανάστες γιόρτασαν την 52 επέτειο από την ίδρυση της Κοινότητας, κατά την απογευματινή θεία λειτουργία, που τέλεσε ο Αρχιγραμματέας του Κράτους του Βατικανού καρδινάλιος P.Parolin, ο οποίος και ευχαρίστησε την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου για την προσφορά της στην Εκκλησία.

Πληροφορίες από VaticanNews και Wikipedia
Φωτογραφία καρδιναλίου P. Parolin από Vatican News


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos