Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Να μπει τέλος στη φτώχεια από τον πλούσιο κόσμο

Ο ποντίφικας είπε πως ο πλανήτης είναι σε θέση να νικήσει τις ανισότητες και πως ρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα «τον πλούσιο κόσμο να βάλει τέλος στη φτώχεια» εκτιμώντας ότι ο πλανήτης είναι σε θέση να νικήσει τις ανισότητες, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βατικανό με θέμα την αλληλέγγυα οικονομία και την κοινωνική ένταξη.
«Δεν είμαστε καταδικασμένοι στις ανισότητες, ούτε στην παράλυση απέναντι στην αδικία. Ο πλούσιος κόσμος και μια ευημερούσα οικονομία μπορούν και πρέπει να βάλουν τέλος στη φτώχεια», τόνισε ο ποντίφικας σε μια μη προγραμματισμένη παρέμβασή του στο συνέδριο.
Παρόντες στο συνέδριο αυτό ήταν, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και ο Αργεντίνος ομόλογός του Μάρτιν Γκούσμαν.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Αν η ακραία φτώχεια συνυπάρχει με τον πλούτο –επίσης ακραίο– αυτό συμβαίνει επειδή εμείς επιτρέψαμε να διευρυνθεί το χάσμα και να γίνει το μεγαλύτερο στην ιστορία», συνέχισε ο πάπας. «Οι φτωχοί άνθρωποι στις καταχρεωμένες χώρες υποφέρουν από τις ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις και τις περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών», υπενθύμισε ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει αναγάγει τον αγώνα κατά της φτώχειας και της ανισότητας σε κεντρικό άξονα της θητείας του.
Η Γκεοργκίεβα με τη σειρά της επανέλαβε στην ομιλία της το μήνυμα του πάπα. «Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία; Επιτρέψτε μου να σας δώσω μια σύντομη απάντηση, με τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου: το πρώτο έργο είναι να θέσουμε την οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων», είπε.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια «παγκοσμιοποίηση της ελπίδας» του αγώνα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας όμως ότι «καμία από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν θα είναι σημαντική μετά από 20 χρόνια αν δεν αντιμετωπίσουμε σήμερα την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos