Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Το Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

Στο Άμπου Ντάμπι, τα μέλη της Ανώτατης Επιτροπής για την εφαρμογή του Εγγράφου για την Αδελφοσύνη του Ανθρώπου συναντήθηκαν χθες με τον Τύπο και τον πρίγκιπα διάδοχο της αραβικής χώρας
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Εγγράφου για την Αδελφοσύνη του Ανθρώπου από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μέγα Ιμάμη του Al-Azhar, τα μέλη της Ανώτατης Επιτροπής για την εφαρμογή του, συγκεντρώθηκαν στο Άμπου Ντάμπι και χθες συναντήθηκαν με τον Τύπο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει το παράδειγμα
Την συνάντηση με τους δημοσιογράφους άνοιξε ο δικαστής Mohamed Abdel Salam, πρώην σύμβουλος του Μέγα Ιμάμη του Al-Azhar και γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι το Έγγραφο για την Αδελφοσύνη του Ανθρώπου αποτελεί «πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα παγκοσμίως». «Η ίδια η Ανώτατη Επιτροπή – παρατήρησε – είναι ανεξάρτητη, ακόμη και αν η διαμόρφωσή της υποστηρίζεται από τον Πάπα Φραγκίσκο, από τον Μέγα Ιμάμη και από τον Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι, Mohamed Bin Zayed. «Η πραγματοποίηση της Ανθρώπινης Αδελφοσύνης χρειάζεται την υποστήριξη των θρησκευτικών αρχηγών, καθώς και των μέσων ενημέρωσης», υπογράμμισε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα πρόσφατο γεγονός το οποίο καθιστά τον Πάπα Φραγκίσκο ως συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς το Έγγραφο μπορεί να εφαρμοστεί: Όταν ο Πάπας γνωστοποίησε την επιθυμία του να υποδεχθεί διάφορες οικογένειες προσφύγων, χωρίς καμιά διάκριση αναφορικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Η Ανθρώπινη Αδελφοσύνη είναι το θέλημα του Θεού
Ο σεβασμιότατος Yoannis Gaid είπε ότι οι νέοι διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Εγγράφου για την Αδελφοσύνη του Ανθρώπου, που «έχει τις ρίζες του στο θέλημα του Θεού, ώστε όλοι οι πιστοί να βρουν την προέλευσή τους στον Θεό. Είναι ο Θεός που ενώνει όλη την ανθρωπότητα σε μια οικογένεια. Ως εκ τούτου, τα μέλη όλων των θρησκειών είναι αδελφοί και αδελφές. Οι νέοι είναι κυρίως εκείνοι – υπογράμμισε – που μπορούν να δεσμευτούν πλήρως αναφορικά με την μεταμόρφωση των ιδανικών που περιέχονται στο Έγγραφο.

Ο κόσμος είναι ένα μικρό χωριό
Ο καθηγητής Mohamed Hussein El-Mahrassawy, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Al-Azhar, υπενθύμισε πως οι υπογράφοντες το Έγγραφο προέρχονται από την Ευρώπη και την Αφρική, και ότι αυτό υπεγράφη στην Ασία. «Ο κόσμος είναι από τώρα και στο εξής ένα μικρό χωρίο», είπε. Το Έγγραφο για την Αδελφοσύνη του Ανθρώπου είναι επίκαιρο αφού παρέχει μια σύνοψη αναφορικά με το πώς ο κόσμος μπορεί να ζήσει μαζί, συνυπάρχοντας ειρηνικά. Το Πανεπιστήμιο Al-Azhar έχει ήδη αρχίσει να διδάσκει το Έγγραφο για την Αδελφοσύνη του Ανθρώπου και πρόκειται να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες για την προώθηση των αξιών που περιέχονται σε αυτό.

Θεμελιώδες έγγραφο για την ηθική
Η Irina Bokova, πρώην γενική διευθύντρια της Unesco, και το τελευταίο άτομο που συμμετέχει στην Ανώτατη Επιτροπή, ήταν παρούσα στην υπογραφή του Εγγράφου πριν από ένα χρόνο. Παρατήρησε ότι «είναι σημαντικό να δούμε το Έγγραφο ως θεμελιώδες έγγραφο για την ηθική της εποχής μας». Οι νέοι μπορούν να βρουν σε αυτό το έγγραφο απαντήσεις, υπογράμμισε, και συμβαδίζει αρμονικά με το τέταρτο σημείο των στόχων του Ο.Η.Ε. για την αειφόρο ανάπτυξη που αφορά στην εκπαίδευση.

Περνάμε από το «εγώ» στο «εμείς»
Τέλος, ο Bruce Lustig, επίτιμος ραβίνος της εβραϊκής εκκλησίας της Ουάσιγκτον, είπε ότι το Έγγραφο περιέχει τα πιο δύσκολα πράγματα που χρειάζεται ο κόσμος. Αυτό το Έγγραφο, υπογράμμισε, βρίσκεται σε αρμονία με όλες τις θρησκείες του κόσμου. «Είμαστε μια οικογένεια, ζούμε στο ίδιο σπίτι – είπε – . Ως εκ τούτου, ο καθένας μας οφείλει σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τον άλλον, καθιστώντας τους εαυτούς μας υπεύθυνους ο ένας για τον άλλον. Το Έγγραφο καλεί όλους μας «να περάσουμε από το «εγώ» στο «εμείς». Με 70 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι τώρα είμαστε «άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ μας». Το Έγγραφο μας ζητά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της μετανάστευσης – κατέληξε ο ραβίνος Lustig – τόσο σε σχέση με την διαφορετική κατανόηση αναφορικά με την ιθαγένεια, όσο και ως προς την εκπαίδευση των εκτοπισμένων ανθρώπων.

Επίσκεψη στον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι
Χθες το απόγευμα, η Ανώτατη Επιτροπή επισκέφθηκε την Αυτού Εξοχότητα τον Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν. Ο σεΐχης ενθάρρυνε την Επιτροπή και τους διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του ώστε το Έγγραφο να μπορέσει να αποτελέσει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Είπε επίσης, στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν μπορούν να φανταστούν τη σημασία αυτού που κάνουν για τις μελλοντικές γενιές. Ένα από τα μέλη της Επιτροπής είπε ότι ο Σεΐχης ήταν πολύ φιλικός κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ότι συνόδευσε την ομάδα και κατά την αναχώρησή της. «Μια χειρονομία – υπογράμμισε – που πραγματοποιείται μόνο απέναντι σε πολύ σημαντικές προσωπικότητες και σε ομάδες που έχουν την πλήρη υποστήριξη του Σεΐχη».

Μετάφραση:ρφ
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos