Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΣΠΙΤΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ (ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΧΩΝ...)

Πριν λίγες μέρες ο καρδινάλιος Joao Braz de Aviz, Επικεφαλής της Ρωμαϊκής Συνόδου για την Αφιερωμένη Ζωή, έκανε μια αποκάλυψη στο ένθετο μηνιαίο γυναικείο περιοδικό του Osservatore Romano “ Donne Chiesa Mondo ” που προκάλεσε αίσθηση.
Υπάρχουν γυναίκες, πρώην μοναχές, που “βρέθηκαν στο δρόμο” όταν εγκατέλειψαν ή διώχθηκαν από τις Μονές που ζούσαν. Με φροντίδα του Πάπα Φραγκίσκου ( πάλι αυτός έπρεπε να το φροντίσει ! ) υπάρχουν σπίτια φιλοξενίας που διαμένουν. Τι ακριβώς συμβαίνει προέκυψε από δημοσιογραφική έρευνα.
Υπάρχουν δύο δομές φιλοξενίας γυναικών, μία στην οδό Pieneta Saccheti και μία στη γνωστή περιοχή Parioli της Ρώμης, που διαχειρίζονται “Σκαλαμβριανές” Μοναχές, στις οποίες διαμένουν κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά, μετανάστριες και πρόσφυγες σχεδόν όλες. Σε αυτές, μέσω του Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη, τη συνεργασία καθολικών οργανώσεων και, με μεγάλη δυσκολία, και μοναχικών ταγμάτων έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα “ Chaire Gynai” ( από τις ελληνικές λέξεις “Χαίρε Γυναίκα” ) με σκοπό τη φιλοξενία και επανενσωμάτωση στην κοινωνία πρώην Μοναχών, από Ασία και Αφρική.
Είναι γυναίκες που εγκατέλειψαν το μοναχισμό λόγω προσωπικής απόφασης ή λόγω εκδίωξης, για διάφορους λόγους, από τις ηγουμένες και βρέθηκαν στην, κυριολεξία, στο δρόμο, χωρίς χαρτιά, στέγη, οικογένεια και χρήματα... Δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους για διαφόρους λόγους ( φυλετικούς, πολιτιστικούς ή οικογενειακούς οι Αφρικανές, διακρίσεων “καστών” οι Ινδές κλπ ) , δεν επιθυμούν να μάθουν οι οικογένειές τους τι συνέβη και καθίστανται εύκολα θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης ( επειδή μόνο οικιακές εργασίες ξέρουν να κάνουν) αλλά συχνά και σεξουαλικής ( επειδή εργάζονται παράνομα και δε θέλουν να απευθυνθούν σε κρατικές υπηρεσίες ).
Δεν είναι πολλές, 5 φιλοξενούνται αυτή την εποχή, 32-60 ετών, από Σενεγάλη, Ινδία, Νιγηρία και Φιλιππίνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βοήθεια για αλλαγή αδειών παραμονής ( από λόγω μοναχισμού σε παραμονής για εργασία ), ψυχολογική υποστήριξη και εξειδίκευση σε κάποιο τομέα εργασίας. Αυτές κι άλλες που φιλοξενήθηκαν παλαιότερα συχνά έχουν υποστεί “κατάχρηση εξουσίας” εντός μονής ή εκεί ανακάλυψαν ότι αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, που δεν είχαν διαγνωσθεί νωρίτερα.
Μια μάλιστα ανακάλυψε ότι είναι διπολική προσωπικότητα. Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται σε μοναχές από την ήπειρο με τις περισσότερες κλήσεις : την Ασία
Όταν η Αγία Έδρα ξεκίνησε το πρόγραμμα “ Chaire Gynai”, αντιμετώπισε αντιδράσεις από τις πρώην συναδέλφους τους ( “βγαίνουν από τη μια πλευρά και εσείς τις μαζεύετε από την άλλη”) αλλά σιγά σιγά αρκετά τάγματα δέχθηκαν να βοηθήσουν οικονομικά την προσπάθεια αξιοπρεπούς κοινωνικής ενσωμάτωσης πρώην μοναχών
Δυστυχώς οι ίδιες ακόμα αντιμετωπίζουν κοινωνική προκατάληψη ( “Ποτέ δε δουλέψατε ούτε τώρα θέλετε να εργαστείτε”), στην προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους...

Πληροφορίες και φωτογραφία από το Vatican Insider της La Stampa


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos