Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

 

Δέσμευση των επισκόπων για τη στήριξη ενός σχολείου προσιτού σε όλους

Υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας για την «Εθνική Εβδομάδα της Επιλογής του Σχολείου». Προγραμματισμένη από τις 26 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στο να προσφέρει στις οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα σε εκείνες με χαμηλό εισόδημα, τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιους πόρους, όπως πιστώσεις φόρου ή υποτροφίες εκπαίδευσης, για την στήριξη του κόστους των σχολικών διδάκτρων για παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά ινστιτούτα.
«Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς πόρους για την επιτυχή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών τους»: με αυτά τα λόγια ο σεβασμιότατος Michael Barber, πρόεδρος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση της Διάσκεψης των Επισκόπων των Η.Π.Α., εξέφρασε την υποστήριξή του για την «Εθνική Εβδομάδα της Επιλογής του Σχολείου».

Οι γονείς οφείλουν να απολαμβάνουν μια πραγματική ελευθερία αναφορικά με την επιλογή του σχολείου

«Η Καθολική Εκκλησία – πρόσθεσε ο Ιεράρχης – από πάντα δίδασκε ότι τα παιδιά έχουν το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και ότι οι γονείς τους έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να είναι οι κύριοι εκπαιδευτικοί των παιδιών τους. Αλλά η Εκκλησία διδάσκει επίσης ότι το κράτος έχει την θεμελιώδη υποχρέωση να στηρίζει τους γονείς στην εκπλήρωση αυτού του δικαιώματος». Επιπλέον, ισχυρά είναι τα λόγια της αναφορά στο «Gravissimum Educationis», την εγκύκλιο επιστολή για την χριστιανική εκπαίδευση η οποία φέρει την υπογραφή του τότε Πάπα Παύλου Στ΄, τον Οκτώβριο του 1965: «Οι γονείς οι οποίοι έχουν το πρωταρχικό και αναμφισβήτητο καθήκον και δικαίωμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους, πρέπει να απολαμβάνουν μια πραγματική ελευθερία αναφορικά με την επιλογή του σχολείου. Επομένως οι δημόσιες αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προστασία και την υπεράσπιση της ελευθερίας των πολιτών, σεβόμενες την απόδοση δικαιοσύνης, οφείλουν να ανησυχούν για το εάν οι δημόσιες επιδοτήσεις καταβάλλονται έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να επιλέγουν σχολεία για τα παιδιά τους με απόλυτη ελευθερία, σύμφωνα με την συνείδησή τους».

Οι δυσκολίες αναφορικά με τη δημόσια χρηματοδότηση για τα θρησκευτικά σχολεία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το θέμα της σχολικής επιλογής είναι εξαιρετικά επίκαιρο: τις τελευταίες ημέρες, πράγματι, συζητήθηκε η περίπτωση «Espinoza κατά του Τμήματος Εσόδων της Μοντάνα». Μια ρήτρα του Συντάγματος της Πολιτείας της Μοντάνα απαγορεύει τη δημόσια χρηματοδότηση των θρησκευτικών σχολείων. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε ένα κρατικό πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από δωρεές που εκπίπτουν ως πίστωση φόρου, προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο άποροι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών σχολών. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μοντάνα αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα της Πολιτείας και κατά συνέπεια το κατέστειλε. Άμεση ήταν η απάντηση της Διάσκεψης των Επισκόπων των Η.Π.Α.: ο σεβασμιότατος Barber, μαζί με τον πρόεδρο της επιτροπής των Επισκόπων για την θρησκευτική ελευθερία, σεβασμιότατο George Murry, δήλωσαν ότι, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μη θρησκευτική χώρα, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να εμποδίσουν τα οφέλη με το να τα διαθέτουν με διαφορετικό τρόπο για τη θρησκεία».

Μετάφραση: ρφ


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos