Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στην Ιταλία το βιβλίο του πανεπιστημιακού από την Μάντοβα Gianni La Bella, που αναφέρεται στη ζωή του Τάγματος των Ιησουιτών, από την εποχή της Β΄ Συνόδου του Βατικανού ως τις μέρες του τωρινού Πάπα. Αφορμή για έντονες συζητήσεις αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι ο Αρχιγραμματέας του Κράτους του Βατικανού, επί Πάπα Βενέδικτου 16ου, Καρδινάλιος Tarcisio Bertone, είχε προτείνει να ορισθεί “Επίτροπος” από την Αγία Έδρα, για να ελέγξει τη δράση του Τάγματος, όταν ο Γενικός Ηγούμενος P. Kolvenbach επρόκειτο να παραδώσει. Είχε ήδη υπάρξει μια δύσκολη σχέση μεταξύ του Τάγματος και της Αγίας Έδρας, επί εποχής Ιωάννη – Παύλου Β΄, πριν ο αείμνηστος Γενικός Ηγούμενος P. Arrupe παραδώσει στον P. Kolvenbach.
Τελικά σε συνάντηση του τότε Ηγουμένου με τον Πάπα και κατόπιν παρέμβασης του φερόμενου ως μελλοντικού “Τοποτηρητή” της Αγίας Έδρας στο Τάγμα, Καρδιναλίου Bergoglio (σημερινού Πάπα) ο οποίος αρνήθηκε ρητά να αναλάβει τέτοια αρμοδιότητα, ο Βενέδικτος συναίνεσε στην ομαλή αλλαγή Γενικού Ηγουμένου, με την εκλογή του π. Adolfo Nicolas.
Oι προσπάθειες “αδρανοποίησης” του Τάγματος εντός Καθολικής Εκκλησίας, πρέπει να διαβασθούν και ως προσπάθεια αδρανοποίησης της Καθολικής Εκκλησίας στα “σημάδια των καιρών”, σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή Lorenzo Tommaselli. Οι Ιησουίτες έχουν παίξει ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της Εκκλησίας. Όταν ιδρύθηκαν, ο Ιγνάτιος Λογιόλα σηματοδότησε την μετάβαση των μοναχικών ταγμάτων από την εσωτερική ζωή, εντός μοναστηριού, προς την υπεράσπιση της πίστης και την ιεραποστολή. Ως τότε τα μοναχικά τάγματα ήταν κυρίως ασκητικά και της προσευχής, όχι των έργων, χαρακτηριστική ήταν η διάσπαση των απογόνων του Αγίου Φραγκίσκου σε τρεις διαφορετικές μοναστικές προοπτικές. Αντίθετα οι απόγονοι του Λογιόλα κατευθύνθηκαν προς όλες τις ηπείρους, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όσους προσπάθησαν να φέρουν το χριστιανισμό σε Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία. Την εποχή του π. Arrupe το Τάγμα αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην πρόοδο της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της αδικίας. Αυτό δεν άρεσε σε πολιτικά και εκκλησιαστικά περιβάλλοντα...
Επί τωρινού Πάπα, που εξελέγη για να διορθώσει χρόνια λειτουργικά προβλήματα της Εκκλησίας, η προσπάθειά του έχει αντιπάλους όσους προσπαθούν να κάνουν την εφαρμογή του Ευαγγελίου “ αφόρητη ” : όσους δηλαδή επιμένουν σε μια ανυποχώρητη “ορθοδοξία” πίστης και τήρηση της “παράδοσης”, όσους δε θέλουν να αλλάξει τίποτα, παρόλο που αναγνωρίζεται ότι πολλά “κακώς κείμενα” που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν ακριβώς λόγω μιας κακώς εννοούμενης “παράδοσης”...

Πληροφορίες (και ) από τον ιστότοπο του καθηγητή L.Tomasselli
Φώτο – γκραβούρα από την ακρόαση του ιδρυτή του τάγματος στον τότε Πάπα


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλους Συνοδικής Επιτροπής “ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ “


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos