Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Μια ιστορία σωτηρίας Εβραίων στη Ρώμη

Την Δευτέρα 26-1-2020, στη Νέα Υόρκη, το γραφείο της Αγίας Έδρας στον ΟΗΕ, οργάνωσε διεθνές συμπόσιο με θέμα τις παρεμβάσεις της Αγίας Έδρας και καθολικών φορέων για τη σωτηρία κυνηγημένων από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς
Τα τελευταία χρόνια έρευνες στ` αρχεία του Βατικανού αλλά και ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια του ίδιου του Πάπα Πίου 12ου και συνεργατών του, για να σώσουν όσους περισσότερους διωκόμενους κυρίως Εβραίους, μπορούσαν, απόδειξη ότι το 80% των Εβραίων της Ρώμης και μεγάλο ποσοστό των Εβραίων της Ιταλίας δεν μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σώθηκαν, κρυπτόμενοι σε Μονές και καθολικά ιδρύματα
Μια χαρακτηριστική ιστορία είναι και ο επινοηθείς “ ιός Κ ” δήθεν μολυσματική ασθένεια που “ εντοπίσθηκε “ στο καθολικό νοσοκομείο Fatebene fratelli, τ` οποίο βρίσκεται στο νησάκι Tiberina, στον ποταμό Τίβερη που διασχίζει τη Ρώμη. Το νοσοκομείο, κοντά στο εβραϊκό “Γκέτο” της πόλης, διέγνωσε τη συγκεκριμένη “ασθένεια” σε δεκάδες κατοίκους της Ρώμης ( κατά σύμπτωση όλοι Εβραίοι...) μεταξύ Οκτωβρίου `43 και Ιουνίου `44, με αποτέλεσμα αυτοί να κρυφθούν εκεί και να γλυτώσουν.
Ακόμα και σήμερα ζουν άνθρωποι που, μικροί τότε, υπερήλικες σήμερα, θυμούνται με ευγνωμοσύνη τον πολωνό ηγούμενο Maurizio Bralek και τους άλλους μοναχούς που εργάζονταν στο νοσοκομείο και κινδύνευσαν, για να σώσουν διωκόμενους Εβραίους της πόλης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos