Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Στη Ρώμη το πρώτο Συνέδριο για την ποιμαντική των ηλικιωμένων

Μερικές φορές στην Εκκλησία, οι ηλικιωμένοι έχουν κάπως ξεχαστεί , θεωρούνται σχεδόν φορτίο, ενώ «πρέπει να είναι συν-πρωταγωνιστές, λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους, χάρη στα πολλά χρόνια ζωής». Διοργανώσαμε αυτό το σεμινάριο "για να εμφανιστεί στον κόσμο και να επαληθεύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Εκκλησία". Έτσι, ο Ιρλανδός Καρδινάλιος Κέβιν Τζόζεφ Φάρελ, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, εξηγεί στο Πρακτορείο Ειδήσεων Vatican news την αξία και τους στόχους του πρώτου διεθνούς ποιμαντικού συνεδρίου για τους ηλικιωμένους, με τίτλο «Ο πλούτος των χρόνων», θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου.
Στη Ρωμαϊκή αυτή Σύνοδο υπάρχει ένα γραφείο αφιερωμένο στην ποιμαντική φροντίδα των ηλικιωμένων
Στην Εκδήλωση θα λάβουν μέρος 550 άτομα, εκπρόσωποι Συνόδων Ιεραρχίας, μοναχικών ταγμάτων, ενώσεις και λαϊκά κινήματα από 60 χώρες όλων των ηπείρων, που ασχολούνται με την ποιμαντική φροντίδα της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στο συνεδριακό κέντρο "Augustinianum". Ένα συνέδριο που θέλει να εμβαθύνει κάποιες σκέψεις για τους ηλικιωμένους που πρότεινε ο Πάπας από την αρχή της ποντιφικής αποστολής του, τονίζοντας το ρόλο τους στη μετάδοση της πίστης, στον διάλογο με τους νέους και στη διατήρηση των ριζών των λαών. Για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα του Πάπα Φραγκίσκου, έχει δημιουργηθεί ένα γραφείο στο εσωτερικό της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους λαϊκούς, την οικογένεια και τη ζωή που θα ασχοληθεί με την ποιμαντική φροντίδα των ηλικιωμένων σε σχέση με τις Συνόδους της Ιεραρχίας σε σταθερή βάση και υπό το πρίσμα των όσων θα προκύψουν από το Συνέδριο.

"Πρέπει να ανακαλύψουμε το γήρας"
Αντιμέτωπος με την επιμήκυνση της μέσης ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «ακόμη και η χριστιανική πνευματικότητα χτυπήθηκε λίγο από έκπληξη» και ελπίζαμε για μια ανανεωμένη εκκλησιαστική σκέψη για αυτό που ονόμασε «η ευλογία μιας παρατεταμένης ζωής ". Για τους ίδιους τους ηλικιωμένους, ο Πάπας ζήτησε να είναι πρωταγωνιστές και "να μην εγκαταλείψουν τα κουπιά από τη βάρκα" επειδή "πρέπει να ανακαλύψουμε κάπως τα γηρατειά".

Η καλοσύνη των ηλικιωμένων και η συμβολή τους στην οικογένεια
Στο Συνέδριο της Ρώμης θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να αντιπαραβάλλουμε την δηλητηριώδη "σπατάλη της κουλτούρας" και να οικοδομήσουμε μια διαφορετική, πιο φιλόξενη, πιο ανθρώπινη και πιο περιεκτική κοινωνία, η οποία δεν χρειάζεται να απορρίπτει εκείνους που είναι αδύναμοι στο σώμα και στο μυαλό, αντίθετα, πρέπει να δώσου "βήμα" σε αυτούς τους ανθρώπους. "Η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι ηλικιωμένοι παραμένουν στερημένοι από ένα οικογενειακό πλαίσιο και, όπου αυτό λείπει, η Εκκλησία αισθάνεται ότι καλείται να γίνει η ίδια οικογένεια για όλους εκείνους που ζουν σε μοναξιά. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μια οικογένεια και οι οικογένειες χρειάζονται τους ηλικιωμένους! "

Ποτέ δεν συνταξιοδοτούμαστε από το Ευαγγέλιο
"Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η γενικευμένη βελτίωση των συνθηκών υγείας έδωσαν σε πολλούς ανθρώπους μια ακόμα εποχή ζωής: απαλλαγμένοι από εργασιακές δεσμεύσεις, αλλά με καλή υγεία". Είναι χρόνια που πρέπει να ζούμε με χριστιανικό τρόπο, γιατί "κανείς δεν συνταξιοδοτείται ποτέ από το Ευαγγέλιο!" Κατά τη διάρκεια λοιπόν του Συνεδρίου, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: υπάρχει μια συγκεκριμένη θητεία της εποχής των γηρατειών; Ποια είναι η συμβολή των ηλικιωμένων στην οικογένεια; Και ποιος είναι ο ιδιαίτερος στόχος τους στην Εκκλησία;

Το πρόγραμμα και οι εισηγητές
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις συνεδρίες: «Η Εκκλησία μαζί με τους ηλικιωμένους», «Η οικογένεια και οι ηλικιωμένοι» και «η καλοσύνη των ηλικιωμένων» και περιλαμβάνει εισηγήσεις του Giuseppe De Rita, προέδρου της Censis, των προέδρων της κοινότητας Sant ' Egidio Marco Impagliazzo και το Κίνημα των Φοκολαρίνων Maria Voce, από τον καρδινάλιο José Tolentino de Mendonça, αρχειακό και βιβλιοθηκονόμο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, από την Donatella Bramanti του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδίας και υπεύθυνη για την ποιμαντική φροντίδα του ηλικιωμένου Συνόδου της Ιεραρχίας της Αργεντινής Maria Elisa Petrelli. Τα συμπεράσματα ανατέθηκαν στον πατέρα Alexandre Awi Mello, γραμματέα της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή.


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos