Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΜΑΡΙΑ VINGIANI ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ

Την 16-1-2020 αποβίωσε, λίγο πριν συμπληρώσει 99 χρόνια ζωής, μια πρωτοπόρος του διαλόγου μεταξύ χριστιανισμού – ιουδα’ι’σμού αλλά και μεταξύ των χριστιανικών ομολογιών, η Maria Vingiani, από τη Βενετία της Ιταλίας. Η τύχη θέλεσε αυτό να γίνει παραμονή της έναρξης της Εβδομάδας για την Ενωση των Εκκλησιών αλλά και την ημέρα που η Ιταλική Εκκλησία αφιερώνει στην εμβάθυνση της γνωριμίας με τον εβρα’ι’σμό.
Η νέα πολιτικός, την εποχή που Πατριάρχη Βενετίας E. Roncalli, μετέπειτα Πάπα Ιωάννη 23ου, πολύ πριν τη Β Σύνοδο του Βατικανού, σε μια εποχή που η καχυποψία επικρατούσε μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων, κατάφερε να φέρει “στο ίδιο τραπέζι” τις εκκλησίες της Βόρειας Ιταλίας ( κοινότητα valdese, μεθοδιστές, λουθηρανούς, αγγλικανούς, έλληνες ορθοδόξους ) με την καθολική και όλες μαζί να ζήσουν μια λα’ι’κή εμπειρία οικουμενισμού. Η “ Γραμματεία Οικουμενικών Δράσεων “( SAE ) που ίδρυσε τότε η Vingiani είναι ακόμα ενεργή και αποτέλεσε προάγγελο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών. Ο Πατριάρχης Βενετίας και μετέπειτα Πάπας, υποστήριξε εξαρχής τις πρωτοβουλίες της και με δημόσιες παρεμβάσεις.
Η Σύγκληση της Β Συνόδου του Βατικανού έπεισε τη νέα πολιτικό να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της και να εργαστεί αποκλειστικά για τον Οικουμενισμό, εγκαθιστάμενη πλέον στη Ρώμη.
Η οργάνωση παρέμεινε αποκλειστικά λα’ι’κή, για να δρα με μεγαλύτερη αυτονομία και άρχισε να προωθεί (και) το διάλογο μεταξύ χριστιανισμού και ιουδα’ι’σμού.
Με δική της παρέμβαση ο γάλλος ιστορικός, εβραικής καταγωγής,, Jules Isaac συνάντησε τον Πάπα Ιωάννη 23ο και από εκείνη τη συνάντηση άρχισε να οριστικοποιείται στο χώρο της καθολικής εκκλησίας η απεύθυνση προς τους Εβραίους με ξεχωριστό κείμενο της B΄ Βατικανής ( Nostra Aetate )
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν η SAE συμμετείχε ενεργά σε ποιμαντικές δραστηριότητες εκκλησιών, οργάνωνε τακτικές περιόδους επιμόρφωσης, θεσμοθέτησε την Ημέρα Εβρα’ι’σμού, εξέδωσε τη Βίβλο σε συνεργασία με όλες τις χριστιανικές ομολογίες, δημοσίευσε ποιμαντικές προτάσεις για τους μεικτούς γάμους καθολικών – προτεσταντών και δημιούργησε το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Αρχείων του ιταλικού οικουμενικού κινήματος
Μια πλούσια δράση σε μια γεμάτη ζωή για μια γυναίκα με ανοιχτό πνεύμα

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos