Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Το 42% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέρει μια μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας
Pin It

Το 42% των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέρει μια μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας

Την παραμονή του World Economic Forum (Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) στο Νταβός, από αύριο έως την 24η Ιανουαρίου, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Osfam εγκαινιάζει το «Time to care – Καιρός για φροντίδα»
Υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με ένα βιοτικό επίπεδο που απέχει κατά πολύ από αυτό που θεωρείται αξιοπρεπές. Η νέα Έκθεση της Oxfam καταγγέλλει ότι ο παγκόσμιος πλούτος ο οποίος αυξήθηκε από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, παραμένει έντονα συγκεντρωμένος στην κορυφή της πυραμίδας διανομής, ουσιαστικά: «το πλουσιότερο 1% κατείχε στα μέσα του 2019, πάνω από το διπλάσιο του καθαρού πλούτου το οποίο ανήκε σε 6,9 δισεκατομμύρια άτομα».

Σοβαρές διαφορές στην κατανομή των εισοδημάτων
Οι σημερινοί 2.153 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου κατέχουν έναν πλούτο μεγαλύτερο από τον συνολικό καθαρό πλούτο των 4,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σαν να μην έφτανε αυτό, η περιουσία των 22 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ξεπερνά τον πλούτο όλων των γυναικών στην αφρικανική ήπειρο. Η έκθεση καταγγέλλει ότι «σε έναν κόσμο όπου το 46% των ανθρώπων ζει με λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα, οι διαφορές στην κατανομή του εισοδήματος παραμένουν μεγάλες, ειδικά για όσους εργάζονται».

Η εργασία μη αμειβόμενης φροντίδας πλήττει το 42% των γυναικών παγκοσμίως
Φέτος, εξηγεί ο Misha Maslennikov, σύμβουλος πολιτικής της Oxfam, στο επίκεντρο της έκθεσης τέθηκε κυρίως η απλήρωτη εργασία φροντίδας «η οποία δεν επιτρέπει την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, ενέργειας και πόρων για να υπάρξει πρόσβαση σε αμειβόμενη εργασία». Αυτή η διάσταση – συνεχίζει ο Maslennikov – «επηρεάζει σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως την γυναικεία συνιστώσα του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι το 42%. Επιπλέον, η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας επηρεάζει πολύ συχνά, το ποσοστό σχολικής φοίτησης των γυναικών και των νέων κοριτσιών». Οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τα πιο ευάλωτα περιβάλλοντα στον πλανήτη «οι οποίες εντάσσονται κυρίως σε αυτή την εικόνα, σίγουρα – προσθέτει ο Maslennikov – είναι αυτές της αφρικανικής ηπείρου και ειδικά της υποσαχάριας Αφρικής».

Μετάφραση: ρφ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos