Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ  ΙΤΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Επειδή το μάθημα, ως σχολικός θεσμός και περιεχόμενο, απασχολεί κατά καιρούς την ελληνική κοινή γνώμη ας παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία από τη γειτονική χώρα.
Το μάθημα είναι προαιρετικό. Σε περιοχές της χώρας που υπάρχουν άλλες ισχυρές θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να έχουν το δικό τους ¨θεολόγο” στα σχολεία. Οι καθολικοί που επιθυμούν να σπουδάσουν θεολογία, σ` αναγνωρισμένες εκκλησιαστικές σχολές που έχουν ιδρύσει και διαχειρίζονται η ίδια η Αγία Εδρα, Επισκοπές ή Μοναχικά Τάγματα και Θεσμοί πληρώνουν οι ίδιοι τις σπουδές τους.
Το πρόγραμμα σπουδών καθορίζεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως πτυχιούχοι πρέπει να έχουν την έγκριση των τοπικών Επισκοπών για να μπορούν να διδάξουν το μάθημα των θρησκευτικών. Οι θέσεις ανά εκπαιδευτική περιφέρεια εξαρτώνται από τον αριθμό των παιδιών που επιλέγουν κάθε χρόνο το μάθημα. Σε μικρές ηλικίες επιλέγουν οι γονείς, στο λύκειο τα ίδια τα παιδιά αν θα παρακολουθήσουν “ ora di religione “ To περιεχόμενο και η έκδοση των βιβλίων είναι ευθύνη και έξοδο της Ιταλικής Συνόδου των Επισκόπων(CEI), Ανά χρονικά διαστήματα γίνονται εξετάσεις για να προσληφθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που συχνά απασχολούνται σε 2-3 σχολεία ταυτόχρονα για να συμπληρώνουν πλήρες ωράριο. ΜΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
Ολα τ ανωτέρω που γνωρίζω από προσωπική αντίληψη, συμβαίνουν εδώ και 35 χρόνια που καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα ου μαθήματος.
Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα, όπως την παρουσίασε ο δον Daniele Saottini, υπεύθυνος της υπηρεσίας της ιταλικής Ιεραρχίας για τη διδασκαλία του μαθήματος θρησκευτικών στα σχολεία ,την 15-1-2020
Το 86% των παιδιών στα σχολεία επιλέγει να παρακολουθήσει θρησκευτικά.
Το 1984 το ποσοστό ήταν 96% αλλά ο αριθμός των (τυπικά) καθολικών αρκετά μεγαλύτερος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΧΗΣΗ, αλλά γνωριμία της Βίβλου, από άποψη ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική. Η Βίβλος είναι ντοκουμέντο παγκόσμιας σημασίας και “η ώρα της θρησκείας” η μοναδική ευκαιρία να γίνει αυτή γνωστή, με συστηματικό και επεξηγηματικό τρόπο. Αποτελεί προκατάληψη να θεωρείται το ιερό αυτό κείμενο ιδανικό μόνο για τους χριστιανούς. Η Βίβλος, όπως και τα ιερά κείμενα άλλων θρησκειών, απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους. Γι` αυτό και στην “ώρα της θρησκείας” δε βρίσκονται μόνο καθολικοί μαθητές στην τάξη ούτε μόνο ενεργείς πιστοί, αλλά κάθε μαθητής που πιστεύει ότι η γνώση είναι πλούτος για την ίδια του τη ζωή.
Σε όλη την δημόσια εκπαίδευση της Ιταλίας οι θέσεις καθολικών θεολόγων είναι 24.000, αλά μόνο οι 12.000 καλύπτονται από μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι υπόλοιπες από προσωρινούς. Αλλες 5.000 μόνιμες θέσεις θα καλυφθούν σύντομα, έχουν περάσει 15 χρόνια απ` τον τελευταίο διαγωνισμό κάλυψης θέσεων θεολόγων.

Πληροφόρηση για σημερινή πραγματικότητα από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos