Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΜΙΑ ΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΟΥΙΑΝΑ

Ακόμα μια αληθινή ιστορία, που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού.
Η Νέα Γουιάνα είναι υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, στη βόρεια ατλαντική ακτή της Νότιας Αμερικής Καλύπτεται από δάση, είναι αραιοκατοικημένη, οι δε ιθαγενείς κάτοικοί της, ανήκουν σε διάφορες χριστιανικές ομολογίες και αιρέσεις ή ακολουθούν τις αρχαίες δοξασίες της περιοχής. ¨Ένας απ΄ αυτούς είναι και ο Aikumale Alemin, γνωστός ως Aiku, της φυλής amerinda, πατέρας 4 παιδιών, ο οποίος ίδρυσε το χωριό Ipokam Eute, όταν αποφάσισε να ασπασθεί τον καθολικισμό.
ΟΙ δικοί τους γονείς είναι προτεστάντες. Δέκα χρόνια πριν, όταν ζούσε στην Antecume Patα, όπου γεννήθηκε, αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν μπορούσε να ξεπεράσει. Άρχισε να διαβάζει τη Βίβλο, σε μια εβδομάδα την τελείωσε. Ταυτόχρονα αισθάνθηκε μια εσωτερική και εξωτερική αλλαγή : επιθυμία να γνωρίσει περισσότερο το Θεό και πλήρη ίαση από την αρρώστια !
Την ίδια εποχή επισκέφτηκε την περιοχή ο Επίσκοπος Emmanuel Lafont, Ιεράρχης της Επισκοπής της Cayenna και συνάντησε τον Aιku στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να μιλήσουν περισσότερο.
Σε επόμενη επίσκεψη του Επισκόπου, μήνες μετά, στην περιοχή, τον… πήρε στο κυνήγι ο σκύλος του Akiu και αυτό στάθηκε αφορμή να γνωριστούν καλύτερα, να τον καλέσει στο σπίτι του και να τού ζητήσει κάποιες εξηγήσεις για όσα είχε διαβάσει στη Βίβλο. Ο Επίσκοπος του εξήγησε και, φεύγοντας τού χάρισε τη δική του Βίβλο. Τα επόμενα χρόνια οι φιλικές επισκέψεις επαναλήφθηκαν, η “Κάριτας” της Γουιάνα τον κάλεσε , ως εκπρόσωπο της φυλής του, να συμμετάσχει σε κοινωνικό Φόρουμ στη Βραζιλία και ο Επίσκοπος να παραστεί στη Σύνοδο της Επισκοπής του.
Ο Akiu και η σύζυγός του, οι οποίοι ως τότε δεν είχαν βαπτιστεί , παρόλο που οικογενειακώς ήταν κοντά στην ευαγγελική κοινότητα αποφάσισαν να ζητήσουν το μυστήριο του βαπτίσματος από την Καθολική Εκκλησία Ο Επίσκοπος Lafont θυμάται πάντα τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, όταν βάπτισε το ζευγάρι και τέλεσε τη νυχτερινή θεία λειτουργία στο σπίτι τους, το δε επόμενο πρωί, την ημέρα των Χριστουγέννων, τέλεσε και το θρησκευτικό τους γάμο, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας
Η μεταστροφή από το ένα δόγμα στο άλλο δεν είναι πάντα εύκολη. Ο Aiku δεν είχε πρόβλημα που ο μεγάλος του γιος έγινε Αββεντιστής, ακολουθώντας τη σύζυγό του, αλλά πολλοί κάτοικοι τη περιοχής, Ευαγγελικοί και Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν ήθελαν τη δημιουργία καθολικής κοινότητας στην περιοχή, γεγονός αναμενόμενο λόγω της αρχηγικής φυσιογνωμίας του Aiku Τελικά ο ίδιος ίδρυσε το νέο χωριό που σήμερα κατοικεί, οι γονείς του αποδέχθηκαν τη μεταστροφή του και παρακολουθούν και εκείνοι την καθολική θεία λειτουργία κάθε Κυριακή και, μετά από μακρά προετοιμασία ετοιμάζεται να γίνει έγγαμος διάκονος
Ο Επίσκοπoς Lafont, μιλώντας για τη μεταστροφή του ιθαγενή Aiku, εξήγησε ότι είναι μια αντιπροσωπευτική ιστορία ευαγγελισμού της Αμαζονίας. Με υπομονή, συναντήσεις, παραδείγματα πίστης, σιγά–σιγά, η Καθολική Εκκλησία εδραιώνεται στην περιοχή γιατί αγγίζει τις ψυχές των ιθαγενών κατοίκων της

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos